Hoppa direkt till innehåll

Ordningsregler

Vi är alla delägare i Brf Västetängen och har ett stort gemensamt ansvar att se till att vi är en välmående förening. Det gäller trivsel, trygghet och hänsyn till varandra. Vi är en stor familj som vill ha det bra. Tillsammans. Här är några grundläggande regler att förhålla sig till.

Stör inte grannarna

Det är lyhört i våra hus, tänk på det när du spelar musik och tittar på tv eller spelar dataspel. Hörlurar kan vara ett bra alternativ om du gillar hög volym.

Mellan kl 22.00 - 07.00 ska det vara tyst

Dämpa TVn eller ljudanläggningen och annat ljud så att dina grannar kan sova. Tänk på det när du har fest eller grillkväll på uteplatsen. Dina grannar kanske ska upp tidigt och jobba fastän du är ledig.
Det är inte tillåtet att spika samt borra i betongväggar efter kl 18 eftersom det hörs i hela fastigheten.
Om du planerar en fest, så prata gärna med och informera dina grannar.

Om du blir störd

Om du blir störd av din granne, ring på och prata med dem först. Hjälper inte det så ska du kontakta Securitas Störningssjour, tel 019-32 43 25, som rycker ut och kontaktar den störande. Om störning konstateras debiteras den störande kostnaden för Securitas utryckning och en rapport skickas till styrelsen. Om det förekommer bråk, kontakta Polisen, tel 114 14.

Altaner, uteplats och grillning

De som har marklägenheter ska sköta sin uteplats så att den ser välvårdad ut. Tänk också på att rökning och grillning kan vara irriterande för dina grannar. Gå ut en bit om du röker och ställ grillen vid uteplatsens yttre gräns så att det inte osar in till grannarna.
Det är heller inte tillåtet att ha stora pooler eller studsmattor på utplatserna.

Balkonger

Släng inte skräp och fimpar ner på din grannes uteplats eller på allmänna ytor. Du får heller inte skaka mattor eller annat från balkongen. Om du vill sätta upp markis eller glasa in, kontakta Expeditionen för mer information. Grillning med kolgrill är förbjudet på balkongerna.

Trapphusen

Ur brandsäkerhetssynpunkt får inget brännbart förvaras i trapphusen. Det får inte heller stå cyklar, barnvagnar, leksaker eller annat som förhindrar städning och framkomlighet. Rollatorer för dig som bor en trappa upp får förvaras under trappen. Det är förbjudet att ställa ut sopor, möbler, kartonger, textiler, mattor eller liknade i trapphusen.

Cyklar och mopeder

Cyklar och mopeder ska ställas i cykelställen eller cykelbodarna. Det är inte tillåtet att åka moped eller motorcykel inne på området.

Rökning

Det är rökförbud i alla gemensamma lokaler som trapphus, tvättstugor, hobbyrum, miljöbodar och garage. Kasta inte fimpar utomhus på området. Ta hänsyn till dina grannar när du röker.

Klotter och skadegörelse

Som vuxen är du ansvarig för vad dina barn gör. Se till att de inte gör åverkan på föreningens egendom genom klotter, förstörda lampor eller planteringar. När du promenerar i området och upptäcker skadegörelse, kontakta Expeditionen eller någon i styrelsen. Kostnader för skadegörelse och klottersanering drabbar allas månadsavgifter.

Lekpark och bollplan

Vi har en fin lekpark på området som både barn och vuxna uppskattar. Tänk på att det är barn som leker där och några enkla men självklara regler gäller:
- Förbjudet att röka eller spotta snus inom lekparkens område
- Förbjudet att medföra hundar eller katter till lekparken
- All fordonstrafik och cykeltrafik är förbjuden
- Kasta skräp i soptunnorna och hjälp till att hålla rent

Husdjur

Om du har husdjur åligger det dig att övervaka dem så att de inte blir en sanitär olägenhet för dina grannar eller för området. Husdjuren får inte smutsa ned eller föra oljud, tänk på att det kan vara mycket störande om en hund skäller på natten. Även ensamma hundar som skäller dagtid är en olägenhet.
Hundar skall vara kopplade och får inte rastas inom området (vilket även innefattar uteplatser och gemensamma ytor). Ta upp efter hunden och kasta i någon av sopkorgarna.
Katter ska inte släppas ut utan övervakning.
Om du upplever problem med grannens hund eller katt, så var inte rädd att ta en diskussion om problemen.

Föreingens stadgar

Förutom dessa ordningsregler bör du känna till föreningens stadgar som bland annat reglerar ansvarsområden för boende och föreningen som fastighetsägare. Stadgarna är ett dokument som vi alla måste förhålla oss till. Du kan ladda ner dem här eller hämta på Expeditionen.