Hoppa direkt till innehåll

Elbilsladdning

Vårt senaste stora klimatkliv

Brf Västerängen erbjuder sina boende och besökare laddning av elbilar och hybrider. Föreningen har installerat laddboxar i samtliga garage och utomhus, totalt 275 laddplatser. Föreningens klimatansvar är att göra det möjligt för våra medlemmar att ta sitt klimatkliv. En förutsättning för det att man kan ladda hemma och ha en "fulltankad" bil varje morgon. Och nu kan du det.

Utomhusladdning

Utomhus vid parkeringarna finns sju grupper med åtta laddplatser i varje. Vi reserverar två platser i varje grupp för endast elbilar som laddar. Självklart kan man även ladda vid övriga laddstolpar om plats finns.

Så här laddar du

Använd appen EVcore (finns på Apple Store och Google Play). Registrera ett konto och ditt fordon i appen. Du kan även använda RFID Laddkort från Mälarenergi. Både appen och laddkortet kan du använda på publika laddstationer som använder EVcore. Men du behöver säkert fler appar eller kort om du är ute och reser långväga.

Vad kostar det?

För dig som har garage kostar elen 3 kr/kWh + en förhöjd månadshyra med 120 kr. För dig som laddar utomhus kostar det 4 kr/kWh.
GARAGE
3 kr/kWh
+ 120 garagehyra
PARKERINGEN
4 kr/kWh

Hur lång tid tar det att ladda?

Du laddar med en s k Type 2-kontakt i våra laddboxar och stolpar. Du startar laddningen i appen genom att ange din områdeskod (finns på laddboxen) och ditt garagenummer. Utomhus anger du områdeskod samt uttagsnumret 1- 8.

Ett annat bra tips för att slippa s k batteripanik är att du inte ska ladda för att du måste, utan ladda istället när du kan och ta en liten fikapaus under tiden.
Exempel laddtider 50 kWh batteri
 LADDEFFEKT kW KONTAKT TYP LADDTID (ca tim)
3.7 1-fas TYPE 2 13 
 7.4 1-fas TYPE 2 7
 11 3-fas TYPE 2 4.5
22 3-fas TYPE 2 2
Laddtid från "tomt" batteri. Laddboxarna i vår förening levererar 7,4 kW och har 32A säkring.

Snabbladdning

Snabbladdstationer utmed vägarna erbjuder som namnet antyder, snabb laddning jämfört med hemmaladdning. De erbjuder likströmsladdning med kabel och kontakttyp CCS.
Snabbladdning likström 50 kWh batteri
LADDEFFEKT kW  KONTAKT TYP LADDTID MINUTER
 50 CCS 60
 100 CCS 30
150 CCS 20
200 CCS 15
350 CCS 9
Har du ett 100 kWh batteri blir laddtiden den dubbla. Vilken tid det tar att ladda beror också på hur många kW din bil kan ta emot.

Områdeskoder

Garage- och utomhusladdarna är indelade i olika områdeskoder. Knappa in din kod i appen för att hitta ditt ladduttag. I garagen är det ditt garagenummer och utomhus är det 1 - 8.

Absolut förbjudet att ladda i vanliga eluttag

Det har alltid varit förbjudet att ladda elfordon i föreningens 230V-uttag. Åtskilliga villor och garage har brunnit ned på grund av detta. Från och med 1 november skärper vi reglerna. Den som laddar i vanligt eluttag kommer att få sitt garage uppsagt. Rapportera till styrelsen om du ser någon göra det.

Så kallade "nödladdare" är endast avsedda för att användas i nöd för att ladda några mil och ska inte lämnas obevakade. Förbjudna i vår förening.

Hur mycket räckvidd förlorar man i kylan?

Det varierar stort mellan olika bilmodeller, men man bör räkna att räckvidden minskar med 15-20% i normal vintertemperatur.

Hitta laddplatser efter vägen

Det finns bra hjälp. Vi rekommederar ChargeFinder som fungerar på webben och som app i din telefon, Testa den här
ChargeFinder