Hoppa direkt till innehåll

Varför välja elbil?

Det uppenbara skälet, och kanske det enda skälet man känner till, är att det handlar om klimatet, vår miljö och våra barn och barbarns framtid. Att vi alla minskar våra utsläpp av koldioxid. Klimatförändringarna börjar bli tydliga och det pågår nu. Så det är ett akut och viktigt skäl. Men det finns fler.

Elbil är så mycket mer än bara miljövänlig

Det handlar om nästa nivå om körupplevelse. Tyst och mjuk körning utan motorljud, utan kopplingspedal och växelspak. Bara glida iväg. Och trampar du på gaspedalen så händer det, snabbt och direkt. En behaglig njutning, Både värme och kyla kommer igång direkt. Elbilarna är i regel utrustade med många moderna smarta funktioner som underlättar körningen och förbättrar säkerheten. Vintertid kan du i många elbilar ställa in att kupén värms upp en stund innan du ska åka om du står utomhus i kylan.
shutterstock_2458336999
Körupplevelsen i en elbil är nästa nivå av behaglig och skön bilkörning.
90% av bilisterna kör mindre än 20 mil per dag. Har du möjlighet att ladda hemma så har du inga problem i ditt dagliga liv. Att ladda ett normalstort bilbatteri som är nere i 10-20% över natten kostar ca 100-150 kr (jämfört med runt 600-700 kr vid bensinmacken). Och besinpriserna kommer att öka framöver. Du slipper dessutom dyr bilservice och underhåll, plus att du betalar lägre bilskatt med elbil. Och antalet laddplatser ökar snabbt, även i norra inlandet.
Långturerna då? Du lär dig rätt snart att inte ladda för du måste (panik), utan ladda där du kan. Det finns en bra app där du i förväg kan planera din rutt. Den visar också var du hittar snabbladdare i din närhet. De flesta större mackar och köpcentra, liksom McDonalds m fl har snabbladdare. Och du får välbehövlig paus med fika- och toabesök på ca 20-30 minuter. Det är bara bra för kroppen och gör dig mer utviiad när du kommer fram.
ChargeFinder finns både via webben och som app

Elbilar är dyrare

Ja. De kostar mer att köpa än motsvarande bensinbilar. Men allt fler biltillverkare har börjat pressa ner priserna och med ökade volymer sjunker priserna ytterligare. En hel del av investeringen får du tillbaka på betydligt lägre drift- och underhållkostnader. Privatleasing i 3 år är populärt och innefattar ofta försäkring, assistanshjälp och servicekontroller. Dessutom börjar andrahandsmarknaden bli mer intressant då många leasade företagsbilar återlämnas. Kan vara värt att titta på. Privatleasing är också ett alternativ för begagnade elbilar.

Batteripriserna sjunker med 50% i år

Batterierna är en av elbilens dyra komponenter.. Men priserna sjunker nu snabbt. Hittills i år har priserna halverats vilket kommer att medföra billigare elbilar.
alltomelbil.se...
Men det blir väl utsläpp med batterier också? ▸ Se videon