Hoppa direkt till innehåll

Viktig information - dags för Radonmätning

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som finns naturligt i markgrunden och i vissa byggnadsmaterial som kan vara cancerframkallande under långvarig exponering.
Folkhälsomyndigheten riktvärde för radon i inomhusluft är 200 becquerel per kubikmeter luft (bq/m3). Riksdagens mål är att radonhalten ska vara lägre än 200 bq/m3 i alla bostäder.
Radonmätning är en relativt enkel procedur. För att få en god uppfattning om förekomsten av radon bör mätningen ske i alla lägenheter som ligger direkt på mark utan källare och i minst 20 procent av övriga lägenheter.

Utsättning av radondosor

Under oktober-november kommer du att få besök från styrelsen som placerar ut två radondosor i din lägenhet. De mäter radonhalten i luften i din lägenhet. De ska ligga på samma plats där de placeras under minst tre månader. Därefter samlas de in och skickas till ett labb för analys. Och därefter få vi mätvärdesrapporter.
Perioden 1 oktober till 30 april är den bästa mätperioden.

Vad händer om man har för höga värden?

I de fall radonhalterna är högre än 200 bq/m3 måste åtgärder till. Vad som bör göras beror på vad som orsakar de förhöjda radonhalterna, men generellt bör alla ytor och fogar tätas där radon kan läcka in och ventilationen justeras så att den inträngande radonluften späds ut med frisk luft. Eventuellt kan extra fläktar sättas in.

Varför gör vi detta?

Enligt Miljöbalken ska fastighetsägare vidta åtgärder mot olägenheter för människors hälsa. Det rekommenderar att man mäter vart 10:e år, så därför är det dags igen.
Kom ihåg, när du fått dosorna utplacerade så får de inte flyttas under mätperioden. Detta är mycket viktigt för mätresultatets tillförlitlighet. Vi tackar på förhand för ditt samarbete
.